Datering
Maker Onbekend

Rheumatiekplaatjes van koper en zink.

Rheumatiekplaatjes. Twee ronde plaatjes van koper, en twee van zink. Bijeen gehouden door een ring.
De plaatjes werden met aluin in de broekzak gedragen als middel tegen rheumatiek. De metalen regaren namelijk op elkaar. Het middel was onder andere in gebruik bij schippers.

Identificatie
Titel
Rheumatiekplaatjes van koper en zink.
Objectnummer
FSM-1990-053
Objecttype
 • Reumatiekplaatjes
 • Ziekten
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006902
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Zink
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Zn en het atoomnummer 30; het is een blauwachtig wit, kristallijn metaal. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA