Datering
Maker C. van der Goot

Een paar Friese doorlopers van het merk C. van der Goot, IJlst.

Een paar Friese doorlopers met veiligheidskrul. Compleet montuur.
Christoffel van der Goot (1907-1945) begon in de jaren dertig schaatshouten te maken voor verschillende schaatsenmakers: H. Nauta te IJlst, K.E. de Vries te IJlst en C.L. Nauta te Heeg. Van Heero Nauta te IJlst betrok hij schaatsijzers gemerkt met zijn naam. In 1945 verdronk Van der Goot. De machines werden verkocht aan Zweitse Planting.
literatuur: - W. Blauw (e.a.) Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994) p. 145.

Identificatie
Titel
Een paar Friese doorlopers van het merk C. van der Goot, IJlst.
Objectnummer
FSM-1988-769
Objecttype
 • Friese doorlopers
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005907
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
39.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. C. van der Goot
Datering
Materiaal
 • Beukenhout
  Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
 • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA