Datering
Maker Koninklijke Marine

Houten bord met het wapen van de Operationele School te den Helder.

Houten bord met daarop het in relief gesneden gekroonde wapen van de Operationele School van de Koninklijke Marine in Den Helder. Meerkleurig beschilderd. Cirkel van touw over twee gekruiste ankers. Midden: harpoen, bliksemschicht, stuurwiel en kanon. De wapenspreuk: 'kracht door kunde'.
De operationele school (Opschool), die op 10 december 1976 te Den Helder werd ingesteld, kwam voort uit de Onderzeebootbestrijdingsschool (harpoen), de Navigatie-Gevechtsinformatieschool (stuurrad), de Verbindingsschool (bliksemschicht) en de Artillerieschool (kanon). In het embleem zijn de attributen overgenomen van de emblemen van de vier scholen. De spreuk verwijst naar de doelstelling van de Operationele school. In 1984 werd ook de school voor Scheepsofficieren in deze school opgenomen.

Identificatie
Titel
Houten bord met het wapen van de Operationele School te den Helder.
Objectnummer
FSM-1988-526
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005669
Over
Onderwerpen
 • Heraldiek
  Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
 • Den Helder
 • Marine
  Refers generally to the body of warships under the control of a ruler, state, or nation. Modern usage aggregates a regularly organized seagoing force including ships, personnel, and equipment. Modern navies may comprise a variety of attack, supply, and repair vessels, naval bases and ports, and large administrative and maintenance organizations. (AAT)Verwijst in het algemeen naar het geheel van oorlogsschepen onder controle van een heerser, staat, of natie. In het moderne gebruik gaat het om een regelmatig georganiseerde zeemacht met schepen, personeel en uitrusting. Moderne marines kunnen bestaan uit een verscheidenheid aan aanvals-, bevoorradings- en reparatieschepen, marinebases en havens, en grote administratieve en onderhoudsorganisaties. (AAT)
Werk
Breedte
17.8 cm
Hoogte
27.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Koninklijke Marine
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden