Datering
Maker Zweitse Planting

Een half paar Friese doorlopers, 'Friesche Schaatsen, IJlst'.

Een half paar Friese doorlopers. Met etiket: twee schaatsers en de tekst 'Friesche / schaatsen / IJlst'. Compleet montuur.
Het merk Friesche schaats werd gebruikt door Zweitse Planting in IJlst. Ook anderen gebruikten het merk wel maar plaatsten daarbij wel een plaatsnaam: Friesche Schaats Warga is van Kees Meinderts en Friesche Schaats Akkrum is van de Gebroeders Ratsma te Akkrum. Zweitse Planting (1897-1981) was smid. Aanvankelijk werkte hij op de werf Zwolsman te IJlst, bij kuiperij Woudstra te IJlst en later bij J. Nooitgedagt. Daar werd hij chef. Hij ontwierp er ondermeer de Elfstedenschaats (1940) en maakte de matrijzen voor metalen kunstrijschaatsen. In 1948 begon hij met zijn zoon Bouke Planting (1925 - ) een eigen bedrijf. Ze namen de machines over van de in 1945 overleden schaatsenmaker Christoffel van der Goot. Zij maakten er kunstrijschaatsen en noren met ijzers van een T-stuk. Het bedrijf bleef bestaan tot 1980.
literatuur: - W. Blauw (e.a.) Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994) pp. 39-40, 145-146.

Identificatie
Titel
Een half paar Friese doorlopers, 'Friesche Schaatsen, IJlst'.
Objectnummer
FSM-1990-182
Objecttype
 • Friese doorlopers
 • Schaatsen
  Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005427
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
35.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Zweitse Planting
Datering
Materiaal
 • Beukenhout
  Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA