Datering
Maker Onbekend

Naamplaat van scheepswerf Zwolsman te Makkum.

Een gegoten messing naamplaat. Ovaal van vorm. Opschrift: 'Gebr. Zwolsman / Scheepsbouwmeesters / Makkum Holland'.
De naamplaat is afkomstig van de binnenkklipper Immanuel. De klipper van 10 ton is gebouwd in 1905 in opdracht van schipper Boomsma. Na Boomsma was ene Breevoort schipper van de Immanuel en als laatste was dat Hendrik Sybesma. Het schip had Bolsward als thuishaven. Bij de inbouw van de Benz Scheepsmotor is het plaatje afgeschroefd en op die plaats kwam een Benz-plaatje. Het schip is in het kader van de scheepssanering gesloopt in de jaren '60.

Identificatie
Titel
Naamplaat van scheepswerf Zwolsman te Makkum.
Objectnummer
FSM-1987-324
Objecttype
 • Werfplaten
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005167
Over
Onderwerpen
 • Klippers
  Zeilend ijzeren of stalen vrachtschip met een S-vormige stafsteven, uitwaaierend voorschip en een geveegd achterschip met doorgestoken roer. IJzeren of stalen binnenschepen die de naam en enige kenmerken van de zeeclippers hebben en tegen het einde van de 19e eeuw in Nederland en Belgie in de vaart kwamen. Men onderscheidt de eenmast- en de tweemastrivierklipper. (De Binnenvaart/MARDOC)
 • Scheepsbouw
  De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
 • Makkum
Werk
Breedte
cm
Hoogte
9.5 cm
Lengte
15.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden