Datering
Maker Onbekend

Geblindeerde sluislantaarn, afkomstig uit de omgeving van Stadskanaal.

Sluislantaarn. Groen geverfd. Rechthoekig van vorm met scharnierende deur. Geblindeerd: in de zijden een smalle spleet. Achter de spleten kunnen in gleuven rode of groene glaasjes geschoven worden. De lamp ontbreekt.
De geblindeerde sluislantaarn is in de Tweede Wereldoorlog gebruikt op een sluis in de omgeving van Stadskanaal.

Identificatie
Titel
Geblindeerde sluislantaarn, afkomstig uit de omgeving van Stadskanaal.
Objectnummer
FSM-1984-280
Objecttype
 • Lantaarns
  Kastje met glazen wanden, waarvan er een als deurtje fungeert. Aan de binnenzijde bevindt zich een kaarsenhouder. Hangt aan de wand, waarbij de kaars vervangen kan zijn door een elektrisch lampje. Wordt ook aan een handvat gedragen. Diende als verlichting in de kerk en op het kerkhof. (Religieus Erfgoedthesaurus)Verlichtingselement met openingen die met glas zijn afgesloten. Veelal van metaal. Kan op straat geplaatst worden op een paal of met een metalen lantaarnarm aan een gebouw. (Haslinghuis)
 • Lichtbakens
 • Bakens
  Lichten, elektronische apparaten of andere middelen die herkenbare signalen uitzenden die te maken hebben met hun ligging. Ze begeleiden of waarschuwen zeevaarders of piloten van vliegtuigen of schepen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003898
Over
Onderwerpen
 • Stadskanaal
 • Tweede Wereldoorlog
  Periode tussen 1940 en 1945 waarin Nederland bezet is door het Duitse leger, er in Nederland gevochten wordt en verzetsacties worden gepleegd.
 • Sluizen
  Een sluis is een inrichting waardoor twee wateren ter weerszijden daarvan met elkaar in verbinding kunnen worden gebracht of juist van elkaar kunnen worden gescheiden. (Thesaurus landschap)
Werk
Breedte
22.0 cm
Hoogte
22.0 cm
Lengte
44.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden