Datering
Maker Onbekend

Keramische fles. Zeilprijs uitgereikt bij de Sneekweek van 1971.

Keramische fles. De binnenzijde is grijs geglazuurd en de buitenzijde donkergrijs. Daarop in goudkleurige letters: 'Sneekweek 1971 - 3e prijs'. Voorts een afbeelding van de vlaggen van de K.Z.V.S. en de S.Z.C. Met dop, waarin een kurk is bevestigd.

Identificatie
Titel
Keramische fles. Zeilprijs uitgereikt bij de Sneekweek van 1971.
Objectnummer
FSM-1984-005
Objecttype
 • Flessen
  Een fles is een kanvorm, waarvan de halsopening dusdanig smal is dat deze eenvoudig afgesloten kan worden. Een fles heeft geen additieven, zoals oor of steel. De primaire functie van een fles is opslag en transport. De secundaire functie is schenken. Flessen komen niet alleen voor in aardewerk, maar ook in glas en metaal. Flessen komen voor vanaf NEOVA. (ABR)
 • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003655
Over
Onderwerpen
 • Sneekweek
 • Sneek
Werk
Breedte
10.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
 • Kurk
  De buitenste schors van een eik, Quercus suber, die groeit in mediterrane landen. Kurk wordt gebruikt om onder andere stoppen voor flessen en drijflichamen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA