Datering
Maker Onbekend

Splitsijzer.

Splitsijzer met gedraaid houten handvat.
Schenker Romke Poelstra (1930-1999) was werkzaam bij de mast- en blokmakerij van Sybren Kuipers aan de Eerste Oosterkade te Sneek. Van 1980 tot en met 1991 was hij conciërge in het Fries Scheepvaart Museum.

Identificatie
Titel
Splitsijzer.
Objectnummer
FSM-1982-499
Objecttype
 • Splitsijzers
  Steenhouwersgereedschap, spits- of raamijzer. Bestaat uit een aantal in een beugel opgesloten puntijzers. Bij de steenhouwerswet van 1921 in Nederland verboden i.v.m. de overmatige stofvorming. (Haslinghuis)
 • Schiemansgereedschap
  Speciaal gereedschap dat wordt gebruikt bij het knopen, splitsen enz. van touwwerk aan boord van schepen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003004
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
23.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Materiaal
 • Staal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA