Datering
Maker Onbekend

Gouden zakhorloge van Franke Zijlstra.

Zakhorloge van veertien karaats goud. Geornamenteerde wijzerplaat met secondewijzer. Gegraveerde achterplaat: afbeelding van een paard. Binnenzijde: 'F.P.Z. / 1908'.
Het horloge is afkomstig van Franke Zijlstra. Hij werd geboren te Uitwellingerga op 22 september 1891 en overleden te Ysbrechtum op 23 juli 1973 en ligt begraven in Uitwellingerga. Franke (Paulusz.) Zijlstra was veehouder en werknemer bij Lankhorst Touwfabrieken BV te Sneek. Op 9 mei 1914 huwde hij met Anna Ferwerda (Hommerts, 5 april 1889 - Sneek 3 maart 1941), dochter van Hendrik Ferwerda, caféhouder te Sneek, en Antje Zuiderveld. Franke Paulus trouwde voor een tweede maal met Uilkje Gouma, zijn achternicht (1 december 1900 - Sneek, 15 februari 1977), dochter van Paulus Tjeerds Gouma en Wybrig Reimers Faber.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1982, p. 29

Identificatie
Titel
Gouden zakhorloge van Franke Zijlstra.
Objectnummer
FSM-1982-323
Objecttype
 • Horloges
  Uurwerken die klein en handig genoeg zijn om op het lichaam te worden gedragen. (AAT-Ned)
 • Uurwerken
  Algemene benaming voor het instrument dat de tijd aanduidt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000002536
Over
Onderwerpen
 • Paarden
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Goud
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden