Datering
Maker Onbekend

Zilveren armband, bestaande uit gedeelten van boekbeslag.

Armband, bestaande uit drie door kettinkjes aanelkaar verbonden delen van een kerkboekbeslag. Tussen ornamenten in Lodewijk XVI-stijl, cartouches met putti. Aan de achterzijde de inscriptie: 'F. Zijlstra / 1913'.
Het boekbeslag is uit het begin van de 19-de eeuw, de armband is waarschijnlijk in 1913 gemaakt. F. Zijlstra is Franke Zijlstra, geboren te Uitwellingerga in 1891 en gestorven te Ysbrechtum in 1973. Hij kreeg het beslag in 1913 van het kerkboek van zijn moeder. Franke Zijlstra is de vader van de schenkster.

Identificatie
Titel
Zilveren armband, bestaande uit gedeelten van boekbeslag.
Objectnummer
FSM-1981-315
Objecttype
 • Armbanden
  Band- of ringvormige sieraden, gedragen om de onderarm. Gebruik armbanden (bovenarm) voor vergelijkbare sieraden die om de bovenarm worden gedragen. (AAT-Ned)Band- of ringvormige sieraden, gedragen om de onderarm. Gebruik €˜armbanden (bovenarm)™ voor vergelijkbare sieraden die om de bovenarm worden gedragen. (AAT-Ned)
 • Sieraden
  Objecten oorspronkelijk gemaakt op het menselijk lichaam te worden gedragen als ornament met als doel het lichaam te verfraaien.
 • Boekbeslag
  Het geheel van (edel)metalen, geornamenteerde bescherm- en/of versierstukken op kostbare boeken. De delen (kunnen) zijn: de hoeken, een centraal middendeel, klamphouders en klampen en een houder met ring middenboven voor een draag- of vergrendelingsketting.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000002303
Over
Onderwerpen
 • Uitwellingerga
 • Ysbrechtum
Werk
Breedte
2.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
19.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden