Datering
Maker Onbekend

Scharnierende haardtang van koper: een zgn. 'koud handje'.

Haardtang van koper. Twee gebogen en getordeerde stangen met een scharnier aan elkaar verbonden. Aan de uiteinden haken, die dwars op de scharnierbeweging staan.
Dit is een zogenaamd 'koud handje'. Met de haken kon een warme pan opgepakt worden. Door het scharnier was het toepasbaar bij verschillende formaten pannen. Mogelijk te dateren in de 18 eeuw (opmerking via MaritiemDigitaal november 2011)
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 4 juni 1972. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1971-1972, p. 56

Identificatie
Titel
Scharnierende haardtang van koper: een zgn. 'koud handje'.
Objectnummer
FSM-O-044
Objecttype
 • Haardtangen
 • Tangen
  Diverse gereedschappen die worden gebruikt om voorwerpen vast te pakken. Ze bestaan meestal uit twee stukken metaal die aan één uiteinde, of iets van het uiteinde, aan elkaar zijn bevestigd door middel van een draaipen of veer, zodat ze twee kaken vormen waarmee iets kan worden vastgepakt. (AAT-Ned)
 • Haarden
  Haarden zijn oorspronkelijk de geplaveide vloeren waar gestookt werd. Mogelijk vanaf de 15de eeuw duidde men met haard niet alleen de vuurplek aan maar ook de bijbehorende opbouw met rookvang. Mogelijk vanaf de 19de eeuw krijgt haard ook de betekenis van ijzeren kachel. In het verleden duidde men met haard soms ook het vertrek aan waarin gestookt werd. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000334
Werk
Breedte
cm
Hoogte
30.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden