Datering
Maker Johannes Hanses de Vries

Johannes de Vries, Sneek - zilveren theebusje uit 1740.

Theebusje. Rechthoekig van vorm, met ronde dop. Versierd met drijfwerk in de vorm van schelpen, vogels, bladversieringen, een engelenkopje en een korfje met vruchten. Voor een glad vlak met wapenschild met daarin de initialen W.P.M. Het busje staat op bolpootjes.
Het betreft het rechter busje op de foto's.
Johannes de Vries. Gedoopt 9 april 1702. Trouwde op 16 dec. 1728 te Sneek met Hiske Gerryts Kiestra. Meester in Sneek op 5 mei 1735. Overleden 12 okt. 1780. het Quotisatiekohier van 1749 noemt hem "Johannes de Fries, zilversmidt, windt door naarstigheyt zijn kost". Zijn gezin bestond uit twee personen boven 12 jaar. Het gezin bleef kinderloos. Zijn halfbroer Christiaan Hanses deed in 1781 voor de collaterale successie aangifte van zijn nalatenschap, die ƒ 11.260,12 bedroeg. Hij is de enige zilversmid die in deze jaren in Sneek aktief is.
literatuur: - T.W. Prins-de Haan, 'Stamreeks van een familie De Vries in Sneek' in: Gens Nostra, april 1993, p. 181. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1975-1976, p. 29

Identificatie
Titel
Johannes de Vries, Sneek - zilveren theebusje uit 1740.
Objectnummer
FSM-1976-184
Objecttype
  • Theebussen
    Een theebus is een voorraaddoos of bus om thee in te bewaren. De thee kan zowel los als in zakjes in de theebus bewaard worden. Een opvolger van de oude theebus is de moderne theedoos, waarin theezakjes bewaard kunnen worden. Oudere theebussen bestaan vaak uit een doos met daarin twee aparte doosje en daartussen een glas of schaaltje. De thee werd dan uit de twee kleine doosjes geschept en in het glaasje of schaaltje gemengd. Dit was ook een essentieel onderdeel van het uitserveren van de thee. Hierna kon de thee in een theepot of -glas met heet water overgoten worden. Een andere mogelijkheid voor het mengen van melanges was het bezit van meerdere theebussen, waarvan er dan één diende om de juiste melange te kunnen mengen. Andere oude theebussen werden alleen gebruikt om de thee in te bewaren. De kwaliteit van thee vermindert snel wanneer de bladeren worden blootgesteld aan lucht en daglicht. Om deze reden werd de thee bij voorkeur in afgesloten kistjes of blikken bewaard. Omdat thee voor de jaren 1800 nog zeer duur was werden er vaak zeer mooie zilveren of porseleinen theebussen voor gemaakt. Hierbij werden niet zelden de familiewapens op de theebussen aangebracht om de rijkdom van de familie te tonen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000181
Werk
Breedte
5.0 cm
Hoogte
13.6 cm
Lengte
8.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Johannes Hanses de Vries
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA