Datering
Maker L.J. Harri

Kompas van de palingaak Korneliske Ykes of de Heeg.

Vloeistofkompas. Cardanisch opgehangen in een houten huis met schuifdeksel. Het huis is wit geschilderd. De windroos heeft Nederlandstalige afkortingen: N, NO, O, ZO, Z, ZW, W, NW. Het kompas werkt nog.
Het kompas is afkomstig van de palingaak Heeg of van de Korneliske Ykes. De palingaak Heeg werd in 1868 in Heeg gebouwd. Het schip voer voor het kantoor Heeg. In 1935 werd De Heeg uit de vaart gehaald en in 1946 te Makkum gesloopt. De palingaak Korneliske Ykes werd in 1872 gebouwd in Joure. Het schip voer aanvankelijk onder de naam Vrouw Dieuwke voor het kantoor Gaastmeer. Dat kantoor verkocht in 1898 de schepen aan het kantoor Heeg. De Vrouw Dieuwke werd toen herdoopt in Korneliske Ykes. Het kantoor Heeg verkocht het schip in 1935. Via Dokkum kwam het schip in Groningen terecht, Daar werd het in 1970 gesloopt.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1975-1976, p. 26

Identificatie
Titel
Kompas van de palingaak Korneliske Ykes of de Heeg.
Objectnummer
FSM-1976-107
Objecttype
  • Kompassen
    Instrumenten voor het meten en aangeven van een horizontale verwijzingsrichting in relatie tot het magnetische noorden. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000117
Over
Onderwerpen
  • Palingaken
    Heegeraak, soms ook een Lemmeraak of ander type, waarmee men men paling naar Engeland gebracht werd of die in verband met de palinghandel permanent in Londen gemeerd lagen. (debinnenvaart.nl)
  • Heeg
Werk
Breedte
24.0 cm
Hoogte
15.0 cm
Lengte
24.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. L.J. Harri
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA