Datering
Vervaardiger Martin Monnickendam

Elburg, haven

Schets van de haven van Elburg onder een zwaarbewolkte hemel.

Uitgebreide beschrijving

Schets van de haven van Elburg onder een zwaarbewolkte hemel. In een bocht van de haven zeilen schuin achter elkaar een zestal boten van rechts naar links. De wind komt van links. Links op het land een wagen bij enkele hopen zand (?). Op de achtergrond geboomte waar een kerk met een toren zonder spits bovenuit steekt. Opschriften/merken: r.o. in zwart krijt: Martin / Monnickendam / 1931. Opschriften/merken versozijde: r.o. in zwart potlood: 2 Elburg.

Identificatie
Titel
Elburg, haven
Objectnummer
001369
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9813
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
 • botter
  Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
Werk
Breedte
38.5 cm
Hoogte
26.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Martin Monnickendam (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 26 april 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Elburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
aquarellist, docent aan academie, etser

Martin Monnickendam

Amsterdam, 25 februari 1874 – 4 januari 1943

Martin (Martijn) Monnickendam (Amsterdam 25 februari 1874 – Amsterdam 4 januari 1943), was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar. Hij kwam uit een joodse familie. Hij genoot zijn opleiding van 1891 tot 1893 aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten en was leerling van de tekenschool Felix Meritis, beide in Amsterdam. Hij beoefende de genres: schilderen, aquarelleren, etsen, tekenen en lithograferen. Als onderwerpen koos hij vaak de stad Amsterdam of joodse thema's. In 1904 werd Monnickendam lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, in 1905 van Sint Lucas en in 1916 van de Onafhankelijken. Monnickendam trouwde in 1906 met Alice Mouzin, toen nog directrice van de Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd. Het gezin was woonachtig in de Grensstraat en Stadhouderskade 92 te Amsterdam. Er was een eretentoonstelling in 1924 in het Stedelijk Museum in Amsterdam in verband met zijn 50ste verjaardag. Op zijn zestigste verjaardag in 1934 organiseerde zijn vriend Bernard Houthakker daarvoor een tentoonstelling. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij stond op het punt op transport gezet te worden naar een van de concentratiekampen toen hij overleed.

Lees meer
Wikipedia

Trefwoorden