Datering

Kabinetkast

Een kabinetkast is een klassiek opbergmeubel. Een kabinet kenmerkt zich door vele lades, kastdeurtjes en andere opbergplekken. In vroeger tijden bevonden zich in een kabinet zelf geheime opbergplekken die alleen voor de eigenaar te vinden waren. De antieke kabinetkast kenmerkt zich vaak door prachtig houtsnijwerk en werd vaak als statussymbool op maat gemaakt voor de welgestelden.

Kast bestaat uit twee delen het bovendeel met kuif heeft twee deuren daarachter bevinden zich twee kastplanken en vijf laden. Het onderstuk bestaat uit drie laden.

Identificatie
Titel
Kabinetkast
Objectnummer
024876
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-93796
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • kabinet (kastmeubilair)
    Een kabinet is een opbergmeubel. (Wikipedia)
Werk
Breedte
162 cm
Hoogte
252 cm
Diepte
45 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 11 februari 2015
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Harlingen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden