Datering
Vervaardiger Cornelis de Grient

Statenjacht bij stormachtig weer

De statenjacht met versierd achtersteven en grote rood wit blauwe vlag, naar rechts varend. Rechts nog een klein silhouet van een zeilschip op de horizon. Opschriften/merken: geen; versozijde: J. Root.

Identificatie
Titel
Statenjacht bij stormachtig weer
Objectnummer
007303
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9288
Objectcategorie
Tekenkunst
Over
Trefwoorden
 • statenjacht
  Voornamelijk in de tweede helft van de 17de eeuw een bepaald scheepstype, dat door de Staten voor representatieve doeleinden en als transportmiddel gebruikt werd. Zeilend, redelijk zeewaardig, houten vaartuig, meestal getuigd met één mast en zwaarden, met een rond voorschip, vaak voorzien van een galjoen, een gepiekt achterschip met een hartvormige spiegel, met daarboven een paviljoen. Ze hadden een redelijke zeeg en waren vaak zo rond de twintig meter lang, maar variabel in verschijning. (debinnenvaart.nl)
 • zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Werk
Breedte
17.5 cm
Hoogte
13.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Cornelis de Grient (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 14 mei 1962
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
tekenaar, pentekenaar, aquarellist, kopiist

Cornelis de Grient

Rotterdam, 25 oktober 1691 – 28 december 1783

Lees meer
RKD