Datering
Vervaardiger Piet Engelgeer

Pluut

Met de pluut werd gevist op de Zuiderzee. Een pluut is kleiner dan een botter en heeft geen ronde maar een rechte voorsteven. Pluten lagen vooral in Harderwijk en Spakenburg.

Uitgebreide beschrijving

Bestaande uit div. onderdelen: a.schap, b.standaard, c.roer, d.helmstok, e.pikhaak, f.pikhaak, g.boom, h.hoosschep, i.stokdweil. ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:10. TECHNIEK: op spanten gebouwd. TUIGAGE: mast(en) met staand want: bruine mast, zwart boven de hommer, zwart beslag, massieve voorstag. ZEILEN: licht bruin, zonder lijken, opgestikte banen // achterlijk. zeilen met rondhouten en lopend want: GROOTZEIL: 1 rij reefogen, 4 rakbanden, licht gebogen zware blanke gaffel met koper beslag, naturelle giek met zwart beslag, kraanlijn = val bezaan, zeilval, halstalie, schoot op overloop. STAGFOK: 8 leuvers, val, gordijn, 1 schoot belegd op kruisklamp, oog voor buiketouwtje, niet gebruikte overloop op de waterbalk. KLUIVER: vliegend, val, gordijn, 1 schoot via oog belegd op voorbolder, hals op traveller op naturelle kluiverboom. BEZAAN: val = kraanlijn, schoot, hals. VISGEREI: bun met trog en kaarplaten, kuilogen aan de voorsteven. ROMP: naturel, iets donkerder onder de waterlijn, zwart berghout, rode gloed over het voordek. ZWAARDEN: zeezwaarden uit een stuk, naturel, zwart beslag, zwaardloper door zetboord op kruisklamp belegd. ROER: aangehangen, naturel, iets donkerder onder de waterlijn, 3 vingerlingen, zwart beslag, helmhout, stuurboog, stuur doft. GRONDTAKEL: vierarmige dreg aan ketting, braadspil, snars aan bb van de voorsteven. VERBLIJVEN: VOORONDER, met schoorsteenpijp, toegang via 2 halve deurtjes aan sb in het mastschot. treedoften tegen het mastschot. LOSSE ONDERDELEN: stokdweil, schop, 2 pikhaken, 1 vaarboom, 1 zeilboom. SCHEEPSSIER: VLAGGEN EN WIMPELS: grijze vleugel aan houten scheerhout. STANDAARD/VITRINE: bijbehorende standaard, bestaande uit 2 steunen op een houten blok. INCOMPLEET: a. schap? HISTORISCHE BIJZONDERHEDEN: Piet Engelgeer uit Harderwijk wordt met dit model geasscosieerd hij was modelbouwer en oudscheepsbouwer.

Identificatie
Titel
Pluut
Objectnummer
020305
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9204
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • pluut
  Pluit, platboomd vissersvaartuig van de Zuiderzee, vooral de oostwal. Het vaartuig lijkt enigzins op de schokker, maar heeft een smaller vlak, minder zeeg en is slanker gebouwd.
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Werk
Breedte
25.5 cm
Hoogte
94.0 cm
Lengte
98.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Piet Engelgeer (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 30 mei 1986
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Harderwijk
 • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae