Datering
Vervaardiger Irma Boom

Behang Based on nature

Natuurgebied: Nedeland-Duitsland. Rol behang van 9 meter. Merk Eijffinger. Rol behang genummerd 02

Identificatie
Titel
Behang Based on nature
Objectnummer
B001970-02
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-86510
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • behang
    Behangsels zijn geweven, lederen, rieten of papieren afwerkingen van het interieur met een decoratief of functioneel doel, zij gaven in een koele klimaat beschutting tegen koude en vocht..De behangsels bedekken meubels, wanden of plafonds als losse draperien of als bespanningen. (P. Bot, Vademecum historische bouwmaterialen, installaties en infrastructuur, Alphen aan de Maas, 2009)
Werk
Breedte
75 cm
Diepte
900 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Irma Boom (ontwerper)
Datering
Materiaal
  • papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 12 november 2012
Copyright
BY-SA
Naamsvermelding
Bruikleen Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
grafisch ontwerper

Irma Boom

Lochem (Gelderland), 1960

Irma Boom (Lochem, 15 december 1960) is een Nederlandse grafisch ontwerpster, wier werk internationale bekendheid heeft. Behalve boeken, haar voornaamste aandachtsgebied, ontwerpt zij huisstijlen, jaarverslagen, kalenders en postzegels. Na haar studie aan de AKI in Enschede, waar Abe Kuipers voor haar een belangrijke docent was, werkte ze bij Sdu ontwerpgroep in Den Haag, waarvoor zij Nederlandse postzegels 87+88 (1988) ontwierp. Deze uitgave (haar eerste ‘best verzorgde boek’) en haar affiches voor het Holland Festival 1990 trokken veel aandacht. In 1991 begon Boom voor zichzelf en vestigde haar studio, Irma Boom Office, in het centrum van Amsterdam. Datzelfde jaar kreeg zij, met de kunsthistoricus Johan Pijnappel, van Paul Fentener van Vlissingen de opdracht een bedrijfsboek voor de jubilerende onderneming SHV te maken. Deze meer dan 2000 pagina’s tellende uitgave kwam in 1996 gereed en is inmiddels een veelgereproduceerd icoon van ‘Dutch Design’. Het SHV-boek bracht nieuwe, internationale, opdrachtgevers als Vitra, Zumtobel en Ferrari. In 2006 maakte zij de officiële herdenkingsmunt het Australië Vijfje. Boom doceert sinds 1992 aan Yale University (New Haven, Conn.) en was van 1998 tot 2000 tutor aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 2012 ontwierp ze de nieuwe huisstijl en het nieuwe logo voor het Rijksmuseum Amsterdam waar veel kritiek op was omdat er een spatie tussen Rijks en museum gezet was. Op 21 november 2015 werd het fiets- en voetgangerstunneltje onder het Amsterdam CS in gebruik genomen met een tegeltableau van haar hand als wandbekleding over ruim honderd meter. Haar werk is opgenomen in de vaste collecties van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, MOTI in Breda en het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. * logo SICA, 2010 * logo Rijksmuseum, 2012

Lees meer
Wikipedia

Trefwoorden