Datering
Vervaardiger

Friese schouw "Johannes Meine zn."

De schouw is een platboomd visserschip met een platte zeshoekige voor- en achterspiegel. Er bestaan ook schouwen die als vrachtschip worden gebruikt. een voorbeeld hiervan is de boerenschouw.

Uitgebreide beschrijving

NAAM/NUMMER: "Johannes Meine zn.". ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca 1:10. TECHNIEK: op spanten gebouwd. OPSCHRIFTEN: "Johannes Meine zn. 1915 Amsterdam" op 2 naam borden op de spiegel, op een naambordje aan het achterschot. TUIGAGE: tjottertuig; mast(en) met staand want:; strijkbare mast, bruin, zwart boven de hommer, wit beslag, met massieve voorstag op botteloef. Botteloef met massieve waterstag en 2 massieve boegstagen. ZEILEN: wit met aangenaaide lijken en opgestikte banen // achterlijk.; zeilen met rondhouten en lopend want:. GROOTZEIL: 4 rijen reefogen, 7 rakbanden, rechte giek met lummel, gebogen gaffel, kraanlijn, piekeval, klauwval, halstalie, schoot.. STAGFOK: 2 rijen reefogen, 18 leuvers, val, 2 schoten. KLUIVER: alleen ring op botteloef en ogen op de voorsteven, ter bevestiging van een kluiverboom. ROMP: naturel, groen onder de waterlijn, groen boeisel met 3 witte biezen. Gedekte voorplecht, doften langs de zijde, een dwarsdoft bij het roer. ZWAARDEN: tjotter zwaarden, uit een stuk, met koper beslag en groene kop. Zwaardval belegd op klamp door achterste spant.. ROER: aangehangen, 3 vingerlingen, naturel, groen onder de waterlijn, koper beslag, groene helmstok, rode klik met gouden pauw. houder voor vlaggestok op achterzijde roer. AAN/OP DEK: op het boeisel aan bb. en sb. 2 houders voor rondhouten. LOSSE ONDERDELEN: stokdweil, pikhaak, vaarboom. SCHEEPSSIER: rode roerklik met gouden pauw. Op het mastschot een nederlandse vlag met in de witte baan een blauwe ruit met een gekroonde W. (KNZRV ttv koningin Wilhelmina). VLAGGEN EN WIMPELS: rode vleugel aan wit scheerhout in de masttop. vlaggestok achter tegen het roer met restanten van de Nederlandse driekleur. COMPLEET/INCOMPLEET: Een vergane Nederlandse vlag met opschrift "Friesland" hoort mogelijk niet bij dit model.HISTORISCHE BIJZONDERHEDEN: Volgens de meetbrief voor ronde en latbodemjachten met zijzwaarden uit 1915 was deze schouw "Johannes Meine zn." van P.L.Lucassen (KNZRV). Lengte 10.08 m. Breedte over berghout 3.55 m. [Meetbrief in dossier.].

Identificatie
Titel
Friese schouw "Johannes Meine zn."
Objectnummer
008741
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8503
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • Friese schouw
    Scheepstype, open boot. Vrij smalle Schouw met zeshoekige doorsnede voor en achter afgesloten met een bord. De friese schouw heeft weinig zeeg, maar het bovenboord heeft in het midden een grotere breedte dan aan de uiteinden, waardoor het berghout toch een flinke zeeg vertoont. Het voorbord is meestal kleiner dan het achterbord. Ook helt het voorbord duidelijk naar buiten. De schuitjes zijn meestal niet groter dan een meter of zes. Meestal ongedekt, doch voor soms voorzien van een stelling of tent/balg. Oorspronkelijk en ook hedentendage nog wel getuigd met een sprietzeil. De kleinere maten werden echter overwegend geroeid. (debinnenvaart.nl)
Werk
Breedte
36.0 cm
Hoogte
128.0 cm
Lengte
126.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 24 juli 1969
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden