Datering
Vervaardiger

Azorenboot

Rond de Azoren werd veel op walvissen gejaagd. Dat gebeurde met lange puntige sloepen, waarin de jagers dicht op elkaar zaten. De harpoenier stond vooraan en hield zijn voet ter verankering in een speciaal daarvoor gemaakte borging. De sloepen kregen alhier de naam Azorenboot.

Uitgebreide beschrijving

Bestaande uit 45 onderdelen. ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:15. TECHNIEK: op spanten gebouwd. OPSCHRIFTEN: "A.S. Luz" met inkt op de standaard geschreven, "20.000,00" op stickertje op bb. boeg. TUIGAGE: mast(en) met staand want:; Vaste mast, met bb. en sb. 1 hoofdtouw.; ZEILEN: wit, met gezoomde lijken en genaaide banen // achterlijk. GROOTZEIL: 2 rijen reefknuttels, 3 rakhoepels, giek, rechte gaffel, zeilval, schoot op bolder. FOK: vliegend, met fokkeboom, val, halstouw op 3/5 van de fokkeboom, schoot op nok fokkeboom. WALVISVANGSTGEREEDSCHAP: Toggle-head harpoen aan lijn door open steven, belegd op bolder op achterdek. De lijn is verder opgeschoten in 2 kuipen. In het voorschip ligt een bijl om de lijn te kunnen kappen. 2 flensmessen o.i.d., 1 met een plat lemmet en 1 met een punt. ROMP: wit, karveel gebouwd, scherp in de stevens, breed in de midscheeps. 6 doften. ZWAARDEN: verstelbaar midzwaard in zwaardkast. ROER: 1. aangehangen, 2 vingerlingen, lange uitneembare helmstok.; 2. stuurriem aan bb. VERBLIJVEN: voorplecht en achterplecht. AAN/OP DEK: voor en achter 2 klampen. LOSSE ONDERDELEN: 6 dollen, 6 riemen, 5 pagaaien, 1 puts, 1 olie(?)kan. STANDAARD/VITRINE: benen plaatje op houten ondergrond met 2 benen steunen.HISTORISCHE BIJZONDERHEDEN:Het verhaal gaat dat dit model in de zeventiger jaren door Vroom op de Azoren gekocht is.

Identificatie
Titel
Azorenboot
Objectnummer
013266
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-823
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
 • walvissloep
  Te gebruiken voor open, voor en achter gelijke roeiboten met een ronde bodem en meestal met een 7,5 tot 10,5 m breed zeil, die oorspronkelijk ontworpen zijn om walvissen te harpoeneren; staan vaak op grotere schepen maar kunnen ook vanaf de kust uitvaren en hun werk doen. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
 • Azoren
Werk
Breedte
15.0 cm
Hoogte
67.0 cm
Lengte
78.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • walvisbeen
  Been, bot van een walvis.
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae