Datering

Visvergiet

Dit object is uit de jaren 1920 uit Frankrijk. Het is een visafdruipschotel. De vis werd schoongemaakt en gezouten en op de schotel neergelegd om uit te lekken. De sieruitstulpingen aan de rand en in het midden van de visschotel zijn typisch frans zoals ook de kleur. De punten die er in aanwezig zijn lijken op een ster maar zijjn de afbeeldingen van de staartpunten van een vis, aldus Hannie van der Vegt-de Groot in mail 2011-08-24; verzamelaar emaille.

Visvergiet of vistreef van grijs gewolkt emaille op rond pootje. Het vergiet heeft gaatjes in vorm van een ster. Vergiet heeft vanaf de inrichting van het pand vele jaren in de keuken van het pand UK-1 Lubbert Hoefnagel op het buitenmuseum gestaan. Oud nummer UK-1/0039.

Identificatie
Titel
Visvergiet
Objectnummer
024239
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-81384
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • vergiet
    Schaal- of kegelvormige gereedschappen om voedsel te laten uitdruipen of afgieten; met geperforeerde wand, op voetstuk of poten. Gebruik 'filters (keukengerei)' voor keukengerei om voedsel te filteren. (AAT-Ned)
Werk
Hoogte
5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Techniek
  • geëmailleerd
    Het aanbrengen van een glasachtige glazuurlaag op metaal of aardewerk, waarna het in een pottenbakkersoven of smeltoven wordt samengesmolten tot een glad, hard oppervlak. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
vondst 15 juli 2010
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen