Datering
Vervaardiger Gerrit Groenewegen

Jacht van Gecommiteerde Raaden, zeylende van de wind

Jacht van Gecommiteerde Raaden, zeylende van de wind

Uitgebreide beschrijving

Zeilend jacht, naar rechts, de zeilen over stuurboord, schuin van achteren op de stuurboordzijde gezien. Aan dek zijn zeven mannen te zien. De vlaggen aan de mast, gaffel en op het achterschip hebben de Hollandse leeuw in de middelste baan. Het achterschip en de spiegel zijn rijk versierd met beeldhouwwerk. Links, achter het schip, een volgbootje. Links op de achtergrond de kustlijn.; Imp. l.o. E; r.o. 2. Iets vergeeld.

Identificatie
Titel
Jacht van Gecommiteerde Raaden, zeylende van de wind
Objectnummer
003973
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7711
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • statenjacht
  Voornamelijk in de tweede helft van de 17de eeuw een bepaald scheepstype, dat door de Staten voor representatieve doeleinden en als transportmiddel gebruikt werd. Zeilend, redelijk zeewaardig, houten vaartuig, meestal getuigd met één mast en zwaarden, met een rond voorschip, vaak voorzien van een galjoen, een gepiekt achterschip met een hartvormige spiegel, met daarboven een paviljoen. Ze hadden een redelijke zeeg en waren vaak zo rond de twintig meter lang, maar variabel in verschijning. (debinnenvaart.nl)
Werk
Breedte
20.8 cm
Hoogte
27.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Groenewegen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 november 1952
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, etser, schilder

Gerrit Groenewegen

Rotterdam, 16 oktober 1754 – 7 augustus 1826

Lees meer
RKD

Trefwoorden