Datering
Vervaardiger

Kappendoos

Rechthoekig eikehouten kistje

Uitgebreide beschrijving

Rechthoekig eikehouten kistje met scharnierend deksel en staande op gedraaide bolpootjes. Beschildering: de bovenkant;de achterkant en de randen zijn gemarmerd. De voorkant en de zijkanten van het kistje zijn beschilderd met bijbelse voorstellingen. Linker zijkant: de beschildering stelt Esther bij Koning Ahasveros voor (Ester 5:1-8) naar Schut OT 143. Voorkant: de beschildering stelt de koningin van Seba op bezoek bij koning Salomo voor (I Koningen 10:1-13 en II Kronieken 9:1-12) naar Schut OT95. Rechter zijkant: beschildering stelt de kroning van Esther voor (Ester 2:1-18) naar Schut OT 141. Geheel is met houten pennen in elkaar gezet, binnenkant is onbeschilderd, geel koperen scharnieren, deksel is gebarsten en gelijmd. Kistje en deksel heeft een pen en gat sluiting. (beschilderd)

Identificatie
Titel
Kappendoos
Objectnummer
007436
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7707
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kappendoos
  Dunne, meestal ronde doos waarin een kap (hoofdbedekking) wordt bewaard.
 • beschilderd meubilair
Werk
Breedte
36.8 cm
Hoogte
12 cm
Diepte
26.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 24 januari 1963
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen