Datering
Vervaardiger Jan Lunenburg

Pottenkas

Verkleinde reconstructie van een kas uit Aalsmeer, die dateert uit 1900. Deze kas is een van de oudste, bestaande typen in Aalsmeer, die werd gebruikt voor het kweken van potplanten. Opvallend zijn de draaibare consoles of draagijzers, die het repareren en het schoonmaken van het glas vergemakkelijkten. De pottenkas werd verwarmd met een kachel, die gestookt werd met cokes. De kas is nu in gebruik voor het kweken van kamer- en groenteplanten ten behoeve van het buitenmuseum.

Uitgebreide beschrijving

Voor de constructie van deze kas werd die van de familie Alderen te Aalsmeer als voorbeeld genomen. Dat zou nog het enig overgebleven exemplaar zijn van een type dat omstreeks 1900 veelvuldig voorkwam. De hr. Jan Lunenburg uit Aalsmeer heeft het opgemeten en aangevuld met informatie van derden en eigen ervaring. In het midden en aan zijden "rabatten" waarop de tabletten met turfmolm. In beide kopwanden een deur. Gedetailleerde beschrijving met detailschetsen en vier bouwkundige tekeningen 1/20 van J. Lunenburg (plattegrond, aanzichten en doorsneden) maten aangepast aan de veel kleinere museumkas.

Identificatie
Titel
Pottenkas
Objectnummer
ALS-1
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-75623
Objectcategorie
Gebouwen
Objecttype
  • kas (tuinbouw)
    Kassen zijn bouwwerken om planten in te kweken bestaande uit een lichte constructie (meestal van ijzer) waarvan de afsluiting naar buiten vrijwel uitsluitend uit glas bestaat. (Haslinghuis)
Werk
Breedte
400 cm
Lengte
600 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Jan Lunenburg (tekenaar)
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
opdracht 1984
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Aalsmeer
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Frank Bedijs

Trefwoorden