Datering
Vervaardiger Cornelis Lely

Ontwerp tot Afsluiting der Zuiderzee

Dit ontwerpplan van Cornelis Lely uit 1891 heeft de Dienst der Zuiderzeewerken in grote lijnen uitgevoerd. Onderaan de kaart staat in welke volgorde de droogmaking moest plaatsvinden.

Uitgebreide beschrijving

ONTWERP | tot | Afsluiting der Zuiderzee over Wieringen | met gedeeltelijke indijking binnen die afsluiting. - Schaal 1:200.000. - [Zwolle : Erven J.J. Tijl, 1892]. - 1 kaart : lithografie in kleur ; 88 x 60 cm. - Titel linksboven. - Schaalvermelding en schaalstok van 20 Kilometers [= 10 cm] onder de titel. - Noorden boven. - Rechtsonder een verklaring van tekens in een kader. - Onder buiten het kader 12 schematische figuren die de volorde van droogmaking voorstellen. - In de nieuwe polders staan de grootte in HA en de waterhoogte aangegeven.

Identificatie
Titel
Ontwerp tot Afsluiting der Zuiderzee
Objectnummer
013525
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7002
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • thematische kaart
  Kaart waarin de verspreiding , de aard en/of de kwantiteit van bepaalde verschijnselen of thema's, al dan niet op een topografsiche ondergrond zijn weergegeven.
Over
Trefwoorden
 • cartografie
  De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
61.0 cm
Hoogte
91.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Cornelis Lely (vervaardiger)
 2. Erven J.J. Tijl (uitgever)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Zuiderzee
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden