Datering
Vervaardiger

Geldtafel

Geldtafel of betaaltafel

Uitgebreide beschrijving

Geldtafel of betaaltafel; het kistvormige bovendeel wordt gedragen door vier vaaspoten, rustende op bolle voetklossen, waarboven een vierkant huis en een gezwollen vaasvorm die bovenaan ingesnoerd is. Het kistvormige deel heeft een plint, geprofileerd en voorzien van snijwerk en in het midden ingelegd met een klein valkje van ebbenhout. Daarboven heeft het kistdeel hoekstijlen die met snijwerk van krullen zijn versierd, daartussen aan drie zijden een middenveld met geprofileerde paneelomlijsting. Het vlak met snijwerk in geometrische motieven en drie ebbenhouten noppen. De voorkant met quasi-ladenfront heeft op dezlefde wijze twee velden met snijwerk, elk met twee ebbenhouten noppen. Daartussen is het sleutelgat, zonder slotplaat. De blad steekt aan alle vier zijden uit over het onderstel, en heeft een op de hoeken onderbroken band van snijwerk bestaande uit krullen en aan elke zijde in het midden een engelkopje. Onder het schuifblad is een vakverdeling aangebracht. Afwijkend van de meeste van dergelijke tafels zijn de poten niet verbonden door voetregels of een kruis.

Identificatie
Titel
Geldtafel
Objectnummer
008529
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6922
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • tafel (meubilair)
  Meubelstukken met een vlakke, plaatachtige bovenkant die op één of meer poten of dragers steunt. (Van Dale)
Werk
Breedte
91.0 cm
Hoogte
80.5 cm
Diepte
105.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • ebbenhout
  Ebbenhout is hout van het geslacht Diospyros. De bomen komen voor op Ceylon (Sri Lanka), Madagaskar en in Indonesië en India. Het spinthout is geelbruin of geelgrijs. Door de ongelijke vorm van het hout en de geringe omvang, werd het per gewicht verkocht. Ebbenhout is gebruikt voor oa meubelen, in betimmeringen en voor duimstokken. (Haslinghuis)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 28 maart 1967
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Ameland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden