Datering
Vervaardiger Jan Wolthers

Boeier te Joure

Moeilijk zichtbare boeier of houten beurtschip. Op de wal ligt een driegangig tjottertje. In het water vaart een man in een boatsje. Op de helling links ligt het Friese Statenjacht "Friso". Op de wal staat een handkar. De werfschuur en woning waarvoor leilinden. Auke van der Zee en familie of personeel staan voor het woonhuis.

Identificatie
Titel
Boeier te Joure
Objectnummer
F029102
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-62413
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Over
Trefwoorden
 • boeier
  Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
 • tjotter
  Naam van een scheepstype.
 • kar
  Te gebruiken voor tweewielige gebruiksvoertuigen die door dieren werden getrokken, in eerste instantie gebouwd als gebruiksvoertuigen, hoewel er varianten waren die waren ontworpen als sportvoertuigen of voor persoonlijk vervoer. (AAT-Ned)
 • statenjacht
  Voornamelijk in de tweede helft van de 17de eeuw een bepaald scheepstype, dat door de Staten voor representatieve doeleinden en als transportmiddel gebruikt werd. Zeilend, redelijk zeewaardig, houten vaartuig, meestal getuigd met één mast en zwaarden, met een rond voorschip, vaak voorzien van een galjoen, een gepiekt achterschip met een hartvormige spiegel, met daarboven een paviljoen. Ze hadden een redelijke zeeg en waren vaak zo rond de twintig meter lang, maar variabel in verschijning. (debinnenvaart.nl)
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan Wolthers (fotograaf)
Datering
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Joure

Trefwoorden