Datering
Vervaardiger

Friese schouw

De schouw is een platboomd visserschip met een platte zeshoekige voor- en achterspiegel. Er bestaan ook schouwen die als vrachtschip worden gebruikt. een voorbeeld hiervan is de boerenschouw.

Uitgebreide beschrijving

ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen.; SCHAAL: ca. 1:5.TECHNIEK: op spanten gebouwd. OPSCHRIFTEN: onder de achterdoft zit een etiket met opschrift "14".TUIGAGE: spriettuig; mast(en) met staand want:; bruine mast, zwart boven de hommer, wit beslag, voorstag met talie op oplanger op botteloef met massieve waterstag.ZEILEN: wit, met aangenaaide lijken en opgestikte banen, achterlijk. zeilen met rondhouten en lopend want.SPRIETZEIL met bruine spriet en giek met koper lummelbeslag. 6 rakbanden, 1 rij reefogen, kraanlijn. val, hals, schoot op oog.STAGFOK: 8 leuvers, 1 rij reefogen, val, 2 schoten.ROMP: naturel, rood onder de waterlijn, zwart boeisel met 2 witte biezen, groen zetboord met witte en zwarte rand. Inwendig lichtblauw, groen met zwarte doften, 3 bruine vlonders.ZWAARDEN: naturel, rond, uit een stuk. groene kop, koper beslag.ROER: aangehangen, 2 vingerlingen, naturel, rood onder de waterlijn, zwarte kop, groen helmhout. LOSSE ONDERDELEN: 3 vlonders, 1 doft. VLAGGEN EN WIMPELS: rode vleugel aan koperen scheerhout.

Identificatie
Titel
Friese schouw
Objectnummer
008925
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3985
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • schouw (vaartuig)
  Naam van scheepstype; van boven gezien rechthoekig plat vaarruig met voor en achter een heve.
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Werk
Breedte
31.0 cm
Hoogte
91.0 cm
Lengte
97.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 januari 1970
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae