Datering

Stoel

Een paar stoelen met bekleding van fluweel. De voorpoten van de stoelen zijn gedraaid en de achterpoten lopen naar buiten uit. De bekleding van de zitting is van later datum.; De rugleuning wordt bekroond door een boogvormige regel versierd met twee krullen. Daaronder is halverwege de rugleuning een tweede regel aangebracht met in het midden een cirkelvormige versiering.

Identificatie
Titel
Stoel
Objectnummer
022106-01
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3794
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • stoel
    Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
Werk
Breedte
48.0 cm
Hoogte
90.0 cm
Diepte
44.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • textiel (materiaal)
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 27 april 1995
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen