Datering

Knopstoel beschilderd met ijstafereel

Knopstoel beschilderd met bloemmotieven en een ijstafereel.

Uitgebreide beschrijving

Knopstoel met biezen zitting en iets naar achter buigende, hoge rugleuning. De poten hebben onderaan voetklossen en de rugleuning is bekroond met vaasjes. Onder de zitting een gedraaide balustervormige voorsport en twee gedraaide, ronde sporten achter en aan de zijkanten. De onderste zijsorten vormen samen met een gedraaide balustervormige sport een dubbel T-vormig kruis. De rugleuning bestaat uit vijf geschulpte sporten die naar boven toe steeds breder worden. Beschildering: De stoel heeft een groene ondergrond. De voor- en achterpoten zijn beschilderd met bloemslingers aan ringen en strikken. De voorsport en zijsporten zijn beschilderd met bloemen. De sporten die de rugleuning vormen zijn beschilderd met krullen en bloemen, bij de bovenste sport aangevuld met een ijstafereel.

Identificatie
Titel
Knopstoel beschilderd met ijstafereel
Objectnummer
004370 /a
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-3519
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • knopstoel
  Een knopstoel is een stoel waarvan de rugstijlen zijn voorzien van gedraaide knoppen. (Wikipedia)
 • stoel
  Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
Werk
Breedte
49.5 cm
Hoogte
114.5 cm
Diepte
41.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • bies (riet)
  Stengels van de mattenbies, in gedroogde vorm gebruikt om tot touw samengedraaid te worden, dat werd gebruikt om riet op de daklatten te binden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • draaien (draaibank)
Verwerving en licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden