Datering
Vervaardiger

Statenjacht

Statenjachten zijn rijk versierde schepen, bedoeld voor het vervoer van vooraanstaande personen over de ondiepe Hollandse binnen- en kustwateren. In een tijd dat reizen over land bij gebrek aan goede wegen nog verre van aangenaam was vormden statenjachten in het waterrijke Nederland een comfortabel en luxueus vervoermiddel. De naam geeft aan dat deze schepen in gebruik waren bij de Staten van Holland, Friesland en Zeeland

Uitgebreide beschrijving

ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:15. TECHNIEK: uitgehold blokmodel. OPSCHRIFTEN: "DIVET MONDROE" , monogram met 2 vervlochten c's (op spiegel); TUIGAGE. mast(en) met staand want. vaste bruine mast met groene voet, groen tussen onder- en bovenhommer. 2 voorstagen met talreep, bb. en sb. 3 hoofdtouwen met weeflijnen, bakstagen. ZEILEN: wit met aangenaaide lijken en opgestikte banen // achterlijk. zeilen met rondhouten en lopend want. GROOTZEIL: met groene gaffel, 7 rakbanden, 1 rij reefknuttels, klauwval, middenval, piekeval, 2 gaffelgaarden, 3 geien, halstalie, schoot op overloop, achterlijkspanner (vgl. boelijn). STAGFOK: aan achterste voorstag, 5 leuvers, 1 rij reefknuttels, val, schoot op overloop. KLUIVER: vliegend, val, hals op traveller op boegspriet, 2 schoten. BREEFOK: ra met groene nokken en buik, met gouden knoppen op de nokken, aan val. MARSZEIL: val met beugel hijst de ra met groene nokken en buik, schoten op breefokra, boelijnen naar boegspriet. ROMP: bruin, wit onder de waterlijn, zwarte berghouten, lichtblauw boeisel, zwart potdeksel, met rood afgezette campagne. ZWAARDEN: rond, met koper beslag, groene kop met ruitjes patroon afgezet met rood en zwart. ROER: aangehangen, 4 vingerlingen, bruin, wit onder de waterlijn, met goud versierde kop. Metalen helmstok met witte knop loopt onder de achter salon door. GRONDTAKEL: 2 stokankers met groene stok, aan talie aan kraanbalken, tros door kluisgat over braadspil met 2 spenen en 1 afgebroken handspaak, via luikje in de voorpiek. ACHTERSALON: uitwendig uitbundig met beeldhouwerk versierd, uitbouwen aan bb. en sb. en glazen wand met goudkleurige roosters aan de voorzijde. BEBEDENDEKS: toegankelijk via 3 groene luiken met zwarte randen, verlicht dmv een rood met witte lantaarn (lichtkoepel) in de midscheeps. AAN/OP DEK: 5 bronzen kanonnen op rode rolpaarden. SCHEEPSSIER: uitbundig versierd achterschip, schegbeeld in de vorm van een fabeldier en een leeuw met een wapenschild (zonder wapen). VLAGGEN EN WIMPELS. Nederlandse driekeur in top. Achterop een groene vlaggestok met gouden knop, voorop heeft ook een vlaggestok gezeten.

Identificatie
Titel
Statenjacht
Objectnummer
008735
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2785
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • statenjacht
    Voornamelijk in de tweede helft van de 17de eeuw een bepaald scheepstype, dat door de Staten voor representatieve doeleinden en als transportmiddel gebruikt werd. Zeilend, redelijk zeewaardig, houten vaartuig, meestal getuigd met één mast en zwaarden, met een rond voorschip, vaak voorzien van een galjoen, een gepiekt achterschip met een hartvormige spiegel, met daarboven een paviljoen. Ze hadden een redelijke zeeg en waren vaak zo rond de twintig meter lang, maar variabel in verschijning. (debinnenvaart.nl)
Werk
Breedte
22.0 cm
Hoogte
92.0 cm
Lengte
90.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 24 juli 1969
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae