Datering
Vervaardiger Geertje Zeeman-Visser

Doek

De witte doekjes worden op Marken gedragen tijdens Pinksteren, de belijdenis of het huwelijk. Het doekje is geborduurd met opengewerkte patronen in sneewerk en open zomen. Langs de rand van het doekje loopt een rozenkantje. In de punt van het doekje staan de initialen ‘G K’ van Geertje Klaasdochter. Zij vertelt: ‘Dit doekje heb ik gemaakt omstreeks 1957. Ik wilde toen belijdenis doen en had het daarvoor nodig. Luutje de Wit heeft me hierbij instructies gegeven, ze leerde me bijvoorbeeld open zomen maken. Het rozenkantje kreeg ik van mijn aanstaande schoonmoeder, waarvoor ik haar heel dankbaar was. Maar omdat dit heel kostbaar was en je er moeilijk aan kon komen, zijn de voorslippen voorzien van een ander kantje.’

Wit linnen doekje, wit geborduurd met opengewerkte patronen, sneewerk, en zomen. Langs de randen een kantje. Gesteven en in de vorm gevouwen, aan de rugzijde verstevigd met een balein. In de punt in rood de initialen GK, is Geertje Klaasd.

Identificatie
Titel
Doek
Objectnummer
022892
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2616
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • doek
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Werk
Breedte
35
Lengte
35 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Geertje Zeeman-Visser
Datering
Materiaal
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 29 augustus 2001
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen