Vorige Zuiderzeemode 11 / 1466 Volgende
Datering

Rok

Damasten rokken noemt men al snel Zaanse rokken maar het was een algemene mode van 1770 - 1800, die gedragen is in West-Friesland, de Zaanstreek,in Friesland, bij rijke Zeeuwse boerinnen, door stadse mevrouwen, etc. De damasten rokken kwamen in heel Nederland voor. De damastenrok werd in de 19de eeuw als onderrok gedragen, tot 1860. Gedragen als japonrok of als losse rok met jak. Damasten rokken werden in de 18e eeuw, vanaf ong. 1740 gedragen als bovenrok, in de 19e eeuw tot ong 1860 als onderrok.

Rok van wollen damast, zwart/bruin fond,blauwe bloemen. De rok is aan een tailleband van bruin keperband gerimpeld, vlak buikstuk. Zijsplit sluit met koperen haak en oog. Langs split en zoom een blauw koordje. Zoom tegengezet met reep bruine katoen. De rok bestaat uit vijf banen. Katoenen tailleband vernieuwd en niet origineel. De weefbreedte van de damast is 45cm.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
B001224
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2195
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Werk
Breedte
32 cm
Lengte
97 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • zijde (textiel)
    Zijde is een eiwitvezel van fibroïne geproduceerd door de larven van diverse soorten motten. De meest toegepaste zijde wordt verkregen van de gekweekte rups van de Bombyx mori vlinder. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 1 oktober 1956
Copyright
BY-SA
Naamsvermelding
Bruikleen Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum
Locaties
  • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen