Datering
Vervaardiger Gerrit Groenewegen

Zydse-bom

Zydse-bom

Uitgebreide beschrijving

Titelprent. Een over stuurboord zeilend schip, naar links, schuin van achteren op de bakboordzijde gezien. Aan dek een man die de fok aan het hijsen is. Verder aan beide zijden van het schip en man, met een roeispaan het schip voortbewegend. Tenslotte aan het roer een man. Links op de horizon klein een zeilend schip. Rechts op de horizon de kust. In het zeil de boektitel: Verscheyde Soorten ¦ van HOLLANDSE ¦ Vaartuigen ¦ Geteekent en Gesneeden door G Groenewegen 2de Boekje = Plusieurs Sortes de BATIMENS HOLLANDOISE dessiné et gravé par G Groenewegen ¦ 2de Cahier 1787. Imp. l.o. B; r.o.: 1.

Identificatie
Titel
Zydse-bom
Objectnummer
002740
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16846
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • bomschuit
  Nederlands vissersvaartuig voor de visserij op deNoordzee. Ze werden gebouwd in Scheveningen, Katwijk, Egmond, Noordwijk en Zandvoort en hadden een lengte-breedteverhouding van 2:1 en een bijna rechthoekige vorm.
Werk
Breedte
17.5 cm
Hoogte
17.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Groenewegen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, etser, schilder

Gerrit Groenewegen

Rotterdam, 16 oktober 1754 – 7 augustus 1826

Lees meer
RKD

Trefwoorden