Datering

Raamhor

Houten raamhor

Houten raamhor met ijzergaas,beschilderd met berglandschap. Aan de bovenzijde zit een ijzeren haakje.

Identificatie
Titel
Raamhor
Objectnummer
004281
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15385
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • raamhor
  Horren zijn voorzieningen die bij venters insecten tegen houden en tegelijkertijd ventilatie mogelijk maken. Ze kunnen beperkt zonlicht weren. Tegen de inkijk worden zij soms ook geplaatst. Gevlochten tenen ’hordekens’ komen in de 17de eeuw al voor. Op enkele schilderijen van 17de-eeuwse interieurs zijn zij te zien. Horren worden aan de binnenzijde van het venster geplaatst. (Historische zonwering / B.H.J.N. Kooij, RCE Brochure, Amersfoort, 2012)
Werk
Breedte
85.0 cm
Hoogte
58.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • ijzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 23 mei 1953
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen