Datering
Vervaardiger Georg Hering

Volendammer visser

Volendammer visser

Kop en schouders van een man, van voren; het gezicht 3/4 van voren op de linker kant gezien. De man heeft met zijn rechter hand de pijp in zijn mond vast. De kleding van de man is slechts zeer summier aangegeven. De man draagt een sjaal rond de nek en heeft een hoed of zuidwester op het hoofd.; Opschriften/merken: in de marge: l.o. in potlood: No. 1-25; r.o. in potlood: G. Hering.

Identificatie
Titel
Volendammer visser
Objectnummer
005931
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14933
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • ets
  Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
14.7 cm
Hoogte
25.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Georg Hering (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • drogenaald (drukprocédé)
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 12 augustus 1956
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
schilder, etser, tekenaar, pastellist, aquarellist

Georg Hering

Aurich, 4 juni 1884 – Edam (Edam-Volendam), 19 januari 1936

Lees meer
RKD

Trefwoorden