Datering
Vervaardiger Iege Blom

Lemsteraak LE 8

Lemsteraken werden behalve in De Lemmer ook op werven in Joure, IJlst en Enkhuizen gebouwd. Het zijn snelle ronde schepen met een brede kop en een smaller en lager achterschip. Lengte: 12,50 tot 17.50 meter. De naam Lemsteraak kwam voor het eerst voor in 1899.

Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank.

Identificatie
Titel
Lemsteraak LE 8
Objectnummer
002121
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14834
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • Lemmeraak
  Nederlands vissersvaartuig genoemd naar de Friese stad Lemmer. Het werd gebruikt voor de visserij op de Zuiderzee met staande netten, kuil en sleepnetten en met hoekwant. Zij vervoerden ook mosselzaad naar Zeeland en werden daar eveneens gebruikt voor de mosselkweek en het transport van mosselen naar België. De kop was vol en hoog, het achterschip lager en rechter. Het was op een kiel gebouwd. De eerste Lemmeraak werd in 1876 te Lemmer gebouwd. Na 1870 werd een aantal schepen tot jacht verbouwd. (aatned.nl)
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Werk
Breedte
34.0 cm
Hoogte
129.0 cm
Lengte
161.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Iege Blom (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 16 september 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Lemmer
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden