Datering
Vervaardiger

Butte met voorstellingen van de walvisvaart

Butte met op het deksel en zijkanten voorstellingen van de walvisvaart. De butte is verder met bloem- en bladrankmotieven gedecoreerd in zwart en wit op een groene ondergrond.

Uitgebreide beschrijving

Ovaal, met klemsluiting. In een van de twee stijltjes is een gat aangebracht, waardoor met een pen de sluiting vergrendeld zou kunnen worden (een bijpassende pen ontbreekt). De stijltjes die aan de bovenkant van de doos uitsteken zijn verschillend van vorm; het ene stijltjes is rechthoekig, van boven afgerond, het andere stijltje is bijna rond. De uiteinden van de zijkant van de doos zijn op elkaar genaaid. Bovenop het deksel is een halfrond houten handvat bevestigd. De butte heeft een donkergroene ondergrond en is beschilderd met krullen, bloemen, een vogel en drie liggend ovale medaillons met voorstellingen van de walvisvaart. Op het deksel zijn twee voorstellingen van de walvisvangst geschilderd, binnen een gele lijn en omringd door krullen en bloemen in zwart en wit op de groene ondergrond. Beide voorstellingen zijn een zeegezicht met een aantal half boven het water uitstekende, water spuitende walvissen. In de ene voorstelling is daaraan op de voorgrond een sloep welke door een aantal mannen wordt voortgeroeid en met een man staande op de boeg toegevoegd en op de achtergrond ijsbergen. In de andere voorstelling is links op de voorgrond een ijsschots met ijsbeer te zien, rechts op de voorgrond een sloep als in de eerstgenoemde voorstelling, rechts op de achtergrond een ijsberg en in het midden op de achtergrond twee zeilschepen (tweemasters). Op de zijkant van de doos zijn op de groene ondergrond ook krullen en bloemen geschilderd in zwart en wit, op de zijde met de genaaide sluiting aangevuld met een omkijkende vogel (een arend) in zwart en wit. Op de andere lange zijde is in een puntig uitlopende ovaal, begrensd door een gele lijn een voorstelling van de walvisvaart geschilderd; een zeegezicht met een groot aantal gedeeltelijk boven water uitstekende, water spuitende walvissen, aangevuld met een aantal ijsschotsen, waarvan op degene rechts op de voorgrond een ijsbeer staat. Op de achtergrond is een zeilschip (een tweemaster) voorgesteld. Links en rechts van de voorstelling zijn krullen en bloemen geschilderd in zwart en wit. De binnenkant van de doos en de onderkant van het deksel zijn niet beschilderd.

Identificatie
Titel
Butte met voorstellingen van de walvisvaart
Objectnummer
004137
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1433
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • butte
    Ellipsvormige, meestal uit dun vuren- of grenenhout vervaardigde koffer, vooral in de 18e eeuw, m.n. in Hindeloopen gebruikt. (Uit het Peperhuis: 2e serie (1960) nr. 9-10 (juni), pag. 176)
Werk
Breedte
49.0 cm
Hoogte
16.5 cm
Lengte
25.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Zaanstreek
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae