Datering
Vervaardiger Georg Hering

Brug in Volendam

Gezicht op een ophaalbrug in Volendam

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op een ophaalbrug in Volendam met op de voorgrond water. Op de brug loopt een vrouw naar rechts met een emmer in de rechter hand. Rechts staan bij de brugleuning twee mannen en verder naar achteren staat een vrouw met de handen in de zij en twee emmers aan haar voeten. Rechts en op de achtergrond zijn huizen voorgesteld met links op de achtergrond enkele bomen waarboven de masten avn afgemeerde schepen bovenuit steken. De twee vrouwen en twee mannen zijn gekleed in de Volendammer dracht.; Opschriften/merken: in de marge: r.o. in potlood: G. Hering.

Identificatie
Titel
Brug in Volendam
Objectnummer
020963
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13736
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • ets
  Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
27.2 cm
Hoogte
21.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Georg Hering (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 13 oktober 1987
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
schilder, etser, tekenaar, pastellist, aquarellist

Georg Hering

Aurich, 4 juni 1884 – Edam (Edam-Volendam), 19 januari 1936

Lees meer
RKD

Trefwoorden