Datering
Vervaardiger J.H. van Hasselt

Een vreemd Verschÿnsel

De paalworm was een beestje dat het houtwerk in de Hollandse dijken aanvrat. Daardoor raakten de dijken verzwakt. De paalworm kwam oorspronkelijk uit de Tropen. Niet alleen de dijken, maar ook de handels en ontdekkingsschepen hadden eronder te lijden.

Afbeelding van een stuk hout aangetast door paalworm. Tekst onder: Een Vreemd Verschÿnsel Negentien Pholaden, (onbekende Zeewormen ¦ in hout) hebben dit stuk Planks van een Oost-indisch Compagnie Schip ¦ doorboord. De Kokers, waar in zÿ zitten, kunt Gÿ hier (Fig. 2.) aan ¦ twee kanten beschouwen. bl. 66-68. R.b. III. D. Pl. 2. passepartout: 24.3 X 17.5 cm

Identificatie
Titel
Een vreemd Verschÿnsel
Objectnummer
007744
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13461
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • paalworm
Werk
Breedte
13.3 cm
Hoogte
21.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. J.H. van Hasselt (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 9 maart 1964
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden