Datering
Vervaardiger Carl Jacoby

Drieluik van een Volendammer vissersinterieur

Dit drieluik toont een dramatisch moment uit het leven van een vissersfamilie. Het linker paneel toont een staand Volendammer paar. Het middenpaneel laat een interieur zien met de vader aan tafel. Hij heeft in zijn hand een brief. De indruk wordt gewekt dat in de brief te lezen is dat zijn zoon is verdronken. Op de voorgrond troost de moeder een jongere vrouw. Het rechter paneel laat een vrouw in een steol zien, die door verdriet is overmand. De huilende man, knielend aan haar voeten, is wellicht haar zoon. De verdronken visser is vermoedelijk de man die links is afgebeeld.

Uitgebreide beschrijving

Drieluik, gevormd door drie losse schilderijen: een groot middenstuk en twee kleinere zijstukken. Het linker deel laat een staand Volendammer paar naar rechts zien. Op het middenstuk houdt een man een brief vast. Hij leest de brief, waarbij door de dramatische gezichtsuitdrukkingen duidelijk is dat de brief slecht nieuws brengt. Op de voorgrond is een vrouw te zien die een jongere vrouw troost. Het rechter stuk toont een vrouw, halfliggend in een stoel en door verdriet overmand. De figuur die aan haar voeten ligt, een jonge man, is mogelijk haar zoon. Opschriften/merken: r.o. in zwarte verf op middenstuk: 'Carl Jacoby / Brxlls 1901/1902'. Achterzijde niet beschreven in verband met opstelling.

Identificatie
Titel
Drieluik van een Volendammer vissersinterieur
Objectnummer
013935
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12777
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • interieur
  Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
 • klederdracht
Werk
Breedte
70.8 cm
Hoogte
160.5 cm
Diepte
13 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Carl Jacoby (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 september 1985
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
schilder

Carl Jacoby

Berlijn, 21 april 1853 – , 1918

Lees meer
RKD