Datering
Vervaardiger J.B. (Epse-Gorssel) Martein

Fregat "Braak" ; "Minerva"

Als alle masten vierkantgetuigd zijn spreekt men van een volschip. De driemaster wordt ook wel Fregat genoemd, maar in oorsprong alleen als het om een oorlogsschip ging. De achterste mast werd wel ontdaan van de ra's en voorzien van een bezaan met gaffeltopzeil. Je kreeg dan een (kruis)bark. Het oorspronkelijke schip werd in 1787 als "Minerva" te Vlissingen gebouwd voor de Zeeuwse admiraliteit. De scheepsbouwmeester heette Priel. Dit model is een weergave daarvan.

Polychroom beschilderd.

Identificatie
Titel
Fregat "Braak" ; "Minerva"
Objectnummer
005805
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12153
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • fregat
  Zeilschip met één doorlopend geschutsdek en geringe zeeg, waarbij vaak een bakdek ontbreekt; gefregatteerd: zeilschip met als kenmerk de geringe zeeg van het fregat, echter met meer dan één doorlopend geschutsdek uitgevoerd.
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Werk
Breedte
30.0 cm
Hoogte
97.0 cm
Lengte
133.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. J.B. (Epse-Gorssel) Martein (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • zeildoek
  Zeildoek (ongekeperd linnen of katoen) is een sterk weefsel dat kan worden gebruikt als schildersdoek of bedoekingsmateriaal. In het Engels heet het duck (eend) omdat het waterafstotend is.
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 28 september 1956
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden