Datering
Vervaardiger

Visbootje

Een eenvoudig visbootje met bun, zeiltuig, riemen en vaarboom, voorzien van veel houtsnijwerk, zoals een roerklik met wijnrankmotief, een zeer fijn gesneden roerkopje met jongenshoofd met muts en een met krullen omlijst ruitvormig luikje aan weerszijden van de achtersteven. Het kan ook heel goed louter een plezierbootje geweest zijn.

Uitgebreide beschrijving

oud: 16 onderdelen: a t/m m. Visbootje met bun, zeiltuig, riemen en vaarboom. ALGEMEEN: volmodel, met incompleet tuig, zonder zeilen. SCHAAL: ca. 1:10. TECHNIEK: op inhouten gebouwd. OPSCHRIFTEN: "HR" op mastschot, "HEB" op hennebalk. TUIGAGE: mast(en) met staand want:; bruine strijkbare mast met contragewicht, gebogen boven de hommer, in mastkoker, met strijkluik en besneden mastbord. zeilen met rondhouten en lopend want: bruine giek met lummelbeslag en schoot. VISGEREI: Bun, met trog en kaarplaten, met een deksel met een uitgesneden vis. ZWAARDEN: rond, uit een stuk, met messing beslag, zwaardlopers via schildpadblok. ROMP: naturel, bruin gelakt, kielbalk met vlak en stevens, 1 gang, boeisel met 2 verdiepte biezen, zetboord. Voorplecht met waterbalk en mastschot, hennebalk en afgesloten achterdoft met luik. Aan weerszijden van het roer een ruitvormig luikje. ROER: aangehangen, aan bb geborgd met een kettinkje, 2 vingerlingen met messing beslag met nagels met puntige koppen, naturel, vlaggestokhouder achterop, gebogen helmstok met klik,; roerkopje en drakenkop-greep. AAN/OP DEK: Op het boeisel aan weerszijden 2 steunen voor rondhouten. LOSSE ONDERDELEN: 2 roeiriemen, 1 vaarboom. SCHEEPSSIER: veel houtsnijwerk:; Roerklik met wijnrankmotief, zeer fijn gesneden roerkopje met jongenshoofd met muts, met krullen omlijst ruitvormig luikje aan weerszijden van de achtersteven, met krullen versierde hennebalk met in het midden de intialen "HEB" omlijst door een parelketen.; Een uitgesneden vis in het deksel van de trog. Aan bb en sb een gestileerde bloem uitgezaagd uit het mastschot. In het midden van het mastschot de uitgezaagde initialen "HR". Een met guirlandes versierde waterbalk. Een mastbord met open gordijnen en een kist, een zak, een doos en een vat. Kluisborden met stralenkransen. Een model met prachtig snijwerk. Topklasse!, maar helaas incompleet.

Identificatie
Titel
Visbootje
Objectnummer
008932
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11546
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • visboot
    Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • scheepsmodel
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
72.0 cm
Lengte
59.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 januari 1970
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae