Datering
Vervaardiger Jan Bulthuis

De havenpoort te Harlingen

De havenpoort te Harlingen

Uitgebreide beschrijving

Op de voorgrond een kade langs een gracht. Op de kade is links een hond, in het midden een man en een kind en rechts twee tonnen en een rol touw weergegeven. Aan de kade ligt links een schip afgemeerd waarvan alleen de achtersteven is te zien. Rechts ligt een schip afgemeerd waarop een aantal man aan dek. Aan de overkant van het water ligt nofg een schip afgemeerd en daar staat aan de kade een groot huis. Rechts loopt een brug over de gracht. Rechts achter staan meer huizen en een stadspoort. Links van de stadspoort staan een aantal kanonnen. In het midden op de achtergrond een doorkijk op het open water met zeilende schepen.Uit: Vaderlandsche gezichten, of afbeeldingen, behoorende tot den tegenwoordigen Staat der Vereenigde Nederlanden. Randen afgesneden; bruine vlekjes over het hele oppervlak.Vgl. inv.nr. 001155.

Identificatie
Titel
De havenpoort te Harlingen
Objectnummer
008813
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11293
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • ets
  Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
 • statenjacht
  Voornamelijk in de tweede helft van de 17de eeuw een bepaald scheepstype, dat door de Staten voor representatieve doeleinden en als transportmiddel gebruikt werd. Zeilend, redelijk zeewaardig, houten vaartuig, meestal getuigd met één mast en zwaarden, met een rond voorschip, vaak voorzien van een galjoen, een gepiekt achterschip met een hartvormige spiegel, met daarboven een paviljoen. Ze hadden een redelijke zeeg en waren vaak zo rond de twintig meter lang, maar variabel in verschijning. (debinnenvaart.nl)
Werk
Breedte
23.4 cm
Hoogte
15.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan Bulthuis (tekenaar)
 2. Carel Frederik Bendorp (graveur)
 3. J. Gardinier Visscher
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 27 oktober 1969
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Harlingen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
tekenaar, pentekenaar, etser, behangselschilder

Jan Bulthuis

Groningen (stad), – Amsterdam, 29 mei 1801

Jan Bulthuis (Groningen, gedoopt 30 oktober 1750 - Amsterdam, 29 mei 1801 was een Nederlandse tekenaar en schilder.

Lees meer
Wikipedia

Trefwoorden