Datering

Vrouw met zilveren oorijzer.

Jonge vrouw draagt een zilveren oorijzer. Opname is en profil genomen om te laten zien hoe een oorijzer gedragen werd. Afkomstig van de weduwe A. de Boer.

Identificatie
Titel
Vrouw met zilveren oorijzer.
Objectnummer
F070811
Handle
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-107991
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • dia
    Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet.(Wikipedia)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • oorijzer
    Het oorijzer vormt een belangrijk onderdeel van sommige Nederlandse streekdrachten. In de 16de en 17de eeuw droegen vrouwen uit de burgerij eenvoudige het hoofd omsluitende beugeltjes om de kleine modemutsjes op hun plaats te houden. Toen deze oorijzers uit de mode raakten, bleven ze in veel streekdrachten in gebruik. Op sommige plaatsen maakten ze, samen met de muts, langzaam een grote verandering in vorm door. De vorm werd typerend voor die speciale plaats of streek. Naar gelang de plaatselijke mode en de financiële mogelijkheden van de draagster zijn oorijzers van goud, zilver, messing of verguld metaal. (AAT-Ned)
  • klederdracht
Vervaardiging
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1958
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Schokland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch