Datering
Auteur Peter Dorleijn

Van gaand en staand want : de zeilvisserij voor en na de afsluiting van de Zuiderzee.

Gedigitaliseerd met toestemming van Batavialand en de auteur. Van gaand en staand want : de zeilvisserij voor en na de afsluiting van de Zuiderzee / Peter Dorleijn III: . - 2e dr. - Franeker : Van Wijnen, 1997. - 336 p. : ill. ; 29 cm. - (Publicaties van de Stichting voor het Bevolkingsonderzoek in de drooggelegde Zuiderzeepolders ; dl. 45) Omslag vermeldt: Huizen en Bunschoten-Spakenburg. - 1e dr.: Weesp : Van Kampen, 1983. - Met lit.opg. ISBN 90-5194-152-8 geb.

Identificatie
Titel
Van gaand en staand want : de zeilvisserij voor en na de afsluiting van de Zuiderzee.
Bibliotheek PPN
157237117
ISBN
90-5194-152-8
Over
Onderwerpen
  • Zuiderzeevisserij
  • Huizen
  • Bunschoten
  • Spakenburg
  • Economische geschiedenis
    Geschiedenis van de economische omstandigheden en/of ontwikkeling van een plaats, land of streek.
  • Sociale geschiedenis
    Geschiedenis van de sociale ontwikkeling en/of omstandigheden van een plaats, land of streek, betrekking hebbend op de menselijke samenleving, de menselijke maatschappij en de verhoudingen, het gezamenlijk leven, de vormen en de toestanden daarin.
  • Visserijvaartuig
    Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Botter
    Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
  • Visvangtuig
    Alle netten en daarbij behorende lijnen en kabels die worden gebruikt om te vissen.
  • Visserijnevenbedrijf
    Elk nevenbedrijf dat in relatie staat tot de visserij, zowel voor het leveren van producten waarvan de visserij afhankelijk is (bijv. visvangtuig) als de verwerking van de visvangst.
  • Touwslagerij
    Lange, meestal smalle gebouwen of ruimten waarin touwen worden gemaakt, meestal door vezels tot draden te spinnen, draden tot strengen te draaien en drie of meer strengen samen te draaien tot touw. (AAT-Ned)
  • Zeilmakerij
    Ruimten waar zeilen worden vervaardigd en onderhouden. (AAT)
  • Visafslag
    Visafslaggebouwen zijn veilinggebouwen waar vis wordt geveild. Naast een veilingruimte met veilingklok zijn er tijdelijke opslagruimten, personeelsruimten en kantoren. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Vishandel
    Viswinkels zijn winkels waar verse, gerookte en gebakken vis verkocht wordt. Ook worden er vaak huisgemaakte specialiteiten zoals eigengemaakte salades en visgerechten verkocht. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Visserijvereniging
Werk
Duur
Afmetingen
29 cm
Fysiek medium
boek
Serie
Publicaties van de Stichting voor het Bevolkingsonderzoek in de Drooggelegde Zuiderzeepolders, dl. 45
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Uitgever
Van Wijnen
Vervaardiging
Auteur
  1. Dorleijn, Peter (1937-) (auteur)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Auteur

Peter Dorleijn

1937

Schrijver/tekenaar met kennis van de zeilvisserij in de Zuiderzee en het IJsselmeer, hij was in dienst van de voormalige Stichting voor het Bevolkingsonderzoek in de drooggelegde Zuiderzeepolders. B0244139: oud-medewerker van Sociaal Historisch Centrum voor Flevoland

Lees meer
data.bibliotheken.nl

Trefwoorden