Datering
Auteur Alma P.E. Ruempol

Pre-industriële gebruiksvoorwerpen = Pre-industrial utensils : 1150-1800

Collectiecatalogus met beschrijving van keuken- en tafelgoed van keramiek, glas, metaal en hout, met gegevens over de archeologische vindplaats, de gebruiksfunctie, de productiewijze van en de handel in deze voorwerpen.
Pre-industriële gebruiksvoorwerpen = Pre-industrial utensils : 1150-1800 / [auteurs, authors: A.P.E. Ruempol en A.G.A. van Dongen ; eindred., ed.: J.R. ter Molen ... et al. ; vert., transl.: R. Koenig]. - Amsterdam : De Bataafsche Leeuw, cop. 1991. - 304 p. : ill. ; 28 cm Uitg. van Museum Boymans-van Beuningen, Afdeling Kunstnijverheid en Vormgeving. - Met lit.opg. - Titel (en tekst) ook in het Engels: Pre-industrial utensils. - Uitgave t.g.v. de opening van het nieuwe paviljoen Van Beuningen-de Vriese. ISBN 90-6707-252-4 geb.

Identificatie
Titel
Pre-industriële gebruiksvoorwerpen = Pre-industrial utensils : 1150-1800
ISBN
90-6707-252-4 geb.
Over
Trefwoorden
 • materiële cultuur
  Materiele cultuur is de studie van materiële objecten gemaakt door een volk om in hun behoeften te voorzien, in het bijzonder die artikelen die nodig zijn voor levensonderhoud en -bestendiging.(bron:Betekenis.be)Tot de materiële voorwerpen van historische bronnen rekenen we alle archeologische bronnen; deze omvatten alle materiële overblijfselen die een spoor zijn van menselijke activiteiten in het verleden, de zogenaamde materiële cultuur. Voorbeelden zijn dagelijkse gebruiksvoorwerpen, kunstvoorwerpen, woningen, graven, wegen enzovoort, met de hand vervaardigde afbeeldingen zoals schilderijen en tekeningen, en mechanisch vervaardigde afbeeldingen, zoals foto's en films. In de archeologische wetenschap spreekt men van artefacten en monumenten.
 • aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
 • glaswerk
  Objecten die zijn gemaakt van glas; vooral tafelgerei of glas dat wordt gebruikt voor het serveren van eten en drinken. (AAT-Ned)
 • huisraad
  Al wat voor de inrichting van een huis nodig is; inboedel.
 • serviesgoed
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Werk
Tijdsduur
Afmetingen
28 cm
Fysiek medium
boek
Uitgever
De Bataafsche Leeuw
Vervaardiging
Auteur
 1. Alma P.E. Ruempol (auteur)
 2. Alexandra G.A. van Dongen (auteur)
 3. Johannes Rein ter Molen (mede auteur)
 4. Ruth Koenig (mede auteur)
 5. Ruempol, Alma (auteur)
Overige medewerkers
Datering
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Auteur

Alma P.E. Ruempol