Datering
Maker Daan Pool

Een begrafenis op Wieringen

Film waarin de begrafenisrituelen op het kerkhof van Stroe op het eiland Wieringen rond 1900 worden nagespeeld. Door de tussentitels wordt precies uitgelegd hoe dit in zijn werk ging. De begrafenis vindt plaats vanuit een boerderij en de lijkwagen wordt door een paard getrokken. Opnames gemaakt door Daan Pool in opdracht van het Zuiderzeemuseum over gebruiken op het voormalige eiland Wieringen.

Identificatie
Titel
Een begrafenis op Wieringen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-audiovisuals-100000086
Over
Onderwerpen
  • Begrafenis
    Begrafenishandelingen, gewoonlijk maar niet noodzakelijkerwijs met een ceremonieel karakter, de plaatsing ervan in het graf, al dan niet vergezeld van allerlei bijbehorende rituele handelingen. (AAT)
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
  • Volksgebruik
    Gebruik dat bij het volk algemeen in zwang is.
Werk
Duur
13:10
Afmetingen
video
Genre
amateuropname
Fysiek medium
audiovisueel materiaal
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Digitale bron
Vervaardiging
Maker
  1. Daan Pool (regisseur)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden