Datering
Auteur Johannes Petrus van de Voort

Het Centraal Visserijregister : de burgerlijke stand van de zeevisserijschepen

Geschiedenis van de totstandkoming van het huidige centrale visserijregister, met enkelijke bijzondere voorbeelden uitgelicht.
Het Centraal Visserijregister, de burgerlijke stand van de zeevisserijschepen / Jan P. van de Voort In: Het Peperhuis jaarboek (2020), pag. 70-75

Identificatie
Titel
Het Centraal Visserijregister : de burgerlijke stand van de zeevisserijschepen
Over
Onderwerpen
 • visserijvaartuig
  Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 • register (bibliografische vorm)
  Stokje dat wordt/werd gehanteerd door de ceremoniarius om voor de dienstdoende geestelijke de te lezen tekst in de liturgische boeken aan te wijzen. Aan het uiteinde is veelal een zilveren handje met uitgestoken wijsvinger bevestigd.
 • Zuiderzee
 • Zuiderzeemuseum Enkhuizen
 • Visserijmuseum Vlaardingen
 • botter
  Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)
Werk
Fysiek medium
artikel
In
 • Peperhuis jaarboek : () pp. 70-75
Vervaardiging
Auteur
 1. Johannes Petrus van de Voort (auteur)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Auteur

Johannes Petrus van de Voort

Trefwoorden