Datering
Auteur August Johan Bernet Kempers

Iets over de verscheidenheid van traditionele kleding

Iets over de verscheidenheid van traditionele kleding / [door A.J. Bernet Kempers]. In: Bijdragen en mededelingen Rijksmuseum voor Volkskunde 'Het Nederlands Openluchtmuseum': vol. 27 (1964), no. 2, p. 29-41, ill.

Identificatie
Titel
Iets over de verscheidenheid van traditionele kleding
Bibliotheek PPN
200430181
Over
Onderwerpen
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
  • Kleding
    Bedekking van de romp, ledematen, handen, voeten en hoofd voor de warmte, mode, of om bedekken naaktheid. Het sluit over het algemeen andere voorwerpen die onder 'kostuum'vallen zoals sieraden, kronen en andere accessoires die puur decoratief of symbolisch zijn en geen praktische functie hebben, uit. (AAT-Ned)Kleding is textiel en aanverwante zaken gemaakt om het menselijk lichaam te bedekken. Meestal worden gewone kledingstukken bedoeld. (Conservation Dictionary)
  • Werkkleding
    Kleding die tijdens het dagelijkse werk over het habijt werd gedragen ter bescherming tegen vuil. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Rouwkleding
    Kledingvariant waarbij gedurende een vastgestelde periode rouw wordt getoond over het verscheiden van een directe bloedverwant (eerste- of tweede graad). Zie ook 'lichte rouw', 'halve rouw' en 'zware rouw'. (AAT-Ned)
  • Houtsnijkunst
    De kunst van het maken van houtsnijwerk (kunst- of versieringswerk van uitgesneden hout); houtgraveerkunst.
  • Tegel
    Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
  • Bunschoten
  • Marken
Werk
Fysiek medium
artikel
In
  • Bijdragen en mededelingen Rijksmuseum voor Volkskunde 'Het Nederlands Openluchtmuseum' 27:2 () pp. 29-41
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Auteur
  1. August Johan Bernet Kempers (auteur)
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Auteur

August Johan Bernet Kempers

Trefwoorden